Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Неочаквани проблеми с двигателите вероятно ще отложат първия полет на 777Х

Дългоочакваната премиера на новия супер самолет на Boeing – 777X – вероятно ще бъде отложена. Макар от Концерна да планираха да представят новата си машина на парижкото авиоизложение, което ще се проведе от 17 да 23 юни 2019, в официалния сайт на Boeing такова нещо вече не е предвидено.

Причината, както става ясно от изявления на топ-мениджъри във фирмата, са неочаквани проблеми със съвсем новите, в момента най-големи в света, двигатели GE9X.

Както съобщихме, след дълга фаза на наземни тестове, през май т.г. новите двигатели бяха успешно подложени и на полетни тестове, монтирани на специално оборудван за целта 747.

„Не виждам причини програмата за развитие на 777Х съществено да се промени, споделя изпълнителният директор на Boeing Денис Мулембърг, но е възможно някои детайли в плановете за тестове и сертификация да претърпят известни изменения.“

Не се съобщава какви са точно проблемите с двигателя GE9X, но се предполага че възникналата ситуация около спрените от полети 737 MAX предизвиква в Boeing напълно обяснима предпазливост и презастраховане от ненужни допълнителни проблеми.

Да припомним, че прототипът на 777Х беше планирано да направи първи полет на 21 юни 2019, а след това новата машина трябваше да бъде представена на парижкото изложение на летище Бурже. Вследствие на последните развития обаче, вероятно и двете събития няма да се състоят, което е възможно да отложи и въвеждането в експлоатация на 777Х, планирано за първата половина на 2020.