Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полша се договори със САЩ да закупи 32 броя F-35

На 12 юни, след пищна церемония на моравата пред Белия Дом, над която ниско прелитаха демонстрационни F-35, президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Полша Анджей Дуда направиха изявления.

В изявленията си и двамата потвърдиха, че правителствата на САЩ и Полша са се договорили Полша да закупи от САЩ 32 броя изтребители от пето поколение F-35, с които Полските ВВС окончателно да снемат от въоръжение наследените от епохата на Студената война съветски изтребители.

Договореностите включват цял пакет дейности, свързани с военната интеграция между двете страни, включително и приемане от страна на Полша на нови 1000 американски войници, които ще допълнят вече базирания в Полша американски контингент от около 4500 военни.

Договорката идва след като, подобно на България, Полша проведе конкурс между възможни доставчици, като в надпреварата участваха Boeing с вариантите F/A-18E/F и F-15, Saab със своя Gripen, Eurofighter с Typhoon, и Lockheed Martin с F-35 и F-16. Краен победител, както се вижда, стана F-35.

В момента полските ВВС разполагат 28 броя МиГ-29, 32 броя Су-22 и 48 броя F-16. Плановете са новите 32 броя F-35 да заместят всички изтребители от епохата на СССР, все още на въоръжение във ВВС на страната.

Макар че крайната цена за сделката с F-35 не се съобщава официално, в много реномирани медии се спряга сумата от 2,5 милиарда долара, а крайната единична цена за полските F-35 – около 80 милиона долара за бройка.

Разбира се, добре да съзнаваме, че заключения за цената могат да се правят единствено когато на масата са сложени всички детайли от договорите и пакета услуги в тях. Все пак обаче, спряганите в медиите цифри будят недоумение.

Твърде възможно е оценката за стойността на сделката, която правят дори и реномирани източници като Financial Times, да е базирана на т.нар. „Fly Away Cost“, която представлява цената на самолета, способен единствено да лети, тоест без никакво допълнително оборудване, въоръжение, наземна поддръжка, резервни части и т.н.

Източници: CNN, Financial Times, Ройтерс, AeroTime