Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг 737-800 излезе от пистата и падна в океана в Микронезия

Тази сутрин в 9:30 местно време Boeing 737-800, на авиокомпания Air Niugini, при кацане не успя да спре преди края на писта и падна в морето. Не е изненадващо, че инцидентът е станал на малкия остров Уено (Weno) в Микронезия, където пистата за излитане и кацане непосредствено граничи с океана.

Всички намиращи се на борда 47 човека – 36 пътници и 11-членен екипаж – са били навреме евакуирани и жертви няма. Някои от пътниците обаче са пострадали, като най-малко двама от тях са със счупени крайници и са останали за лечение в болница.

Веднага след инцидента местни рибарски и туристически лодки са се притекли на помощ и, по мнението на всички, са допринесли много за бързата и успешна евакуация на самолета.

Микронезия е тихоокеански архипелаг от острови и лагуни, който обхваща пет суверенни и независими държави – Федерални щати на Микронезия, Палау, Кирибати, Маршалски острови и Нарау, както и представляващите територия на САЩ Северни Мариански острови и островите Гуам и Уейк.

АКТУАЛИЗАЦИЯ: От публикувана по-късно информация обаче, която беше потвърдена и от авиокомпанията, стана ясно че самолетът е влязъл в съприкосновение с водната повърхност преди да достигне пистата. Пистата на този остров е дълга само 1 831 метра и е построена върху изкуствено създадена за целта суша, която от всички страни е заобиколена от вода.

В момента на злополучния опит за кацане, времето е било лошо – намалена видимост поради ниска облачност почти до терена и проливен дъжд, което се сочи и като вероятна причина за инцидента.