Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пенсионираха и изпратиха в музей първият Boeing 777

Прототипът на един от най-успешните и надеждни самолети – Boeing 777-200 – излезе в пенсия и беше предоставен на аерокосмически музей в Аризона (Pima Air & Space Museum, Tucson, Arizona).

24-годишната машина е била произведена през 1994 като прототип за модела, но влиза в редовна експлоатация едва през 2000 с регистрация B-HNL за хонг-конгската авиокомпания Cathay Pacific.

Оттогава машината е извършила 20 519 полета за Cathay, или е била общо 49 687 часа в полет. На 19 септември, след договор за дарение между Boeing и Cathay Pacific, достолепният самолет направи последния си полет и кацна в Тюсън, Аризона, където ще остане като музеен експонат.

Boeing 777-200 е първият широкофюзелажен самолет с изцяло дигитален кокпит и „fly-by-wire“ управление, при което пилотските команди се подават към компютър, а не директно на управляващите повърхности (кормила и елерони).

Cathay Pacific е не само първият авиационен оператор на 777, но и е участвала във финалните фази от разработката на машината. Впоследствие, доказалия се като изключително успешен модел Boeing 777, влиза и във флотилиите на почти всички водещи световни оператори, като British Airways, All Nippon Airways, American Airlines, Qantas, British Airways, Delta Air Lines, Japan Airlines и United Airlines.

В момента Boeing разработват и последното поколение 777 – Boeing 777-9, който по план трябва да полети през 2019, а през 2021 отново за пръв път да полети в цветовете на Cathay Pacific.