Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Успяха да извадят P-8A Poseidon от залива в Хавай, където катастрофира

Разузнавателният самолет на ВМС на САЩ P-8A Poseidon беше изваден от чувствителния към околната среда залив на Хавайските острови в който катастрофира преди две седмици след като излезе от пистата на прилежащата военноморска база.

Да припомним, че самолетът — P-8A Poseidon, използван за наблюдение, разузнаване и събиране на военна информация — се приземи при лошо време, като излезе от пистата за кацане в базата на морската пехота Хавай на 20 ноември и падна в залива Канеохе от североизточното крайбрежие на остров Оаху.

Никой от деветте души на борда не пострада при злополуката, въпреки че лошото кацане бързо предизвика опасения за потенциалните последици за морския живот в залива, който е дом на обширни коралови рифове и място за размножаване на акули чук, както и база за изследвания на морския изследователски институт по биология към Хавайския университет.

Военноморските сили казаха в съобщение за пресата в неделя, че самолетът е бил премахнат от екип от военни и цивилни експерти след „щателно планиране“.

Операцията започна в 6:30 сутринта местно време в събота и продължи повече от 12 часа. Самолетът първо беше издигнат до позиция на нивото на пистата, преди да бъде изтеглен извън водата. Последната част от самолета, която трябваше да бъде издигната от залива Kaneohe, беше носовото колело и това се случи около 19 часа. в събота, според ВМС.

„По-голямата част от деня беше прекаран в правене на малки корекции на ролковите торби и позицията на самолета, за да се сведе до минимум въздействието върху кораловия риф в близост до брега. Понякога ни отнемаше час, за да преместим самолета само с метър и половина.“ заяви контраадмирал Кевин Ленокс, командир на операцията.

Източник: CBS News
Снимка: Корпус на морската пехота на САЩ – Таня Гереро