Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Стойка от колесника на Boeing 757 поддаде при кацане

Вчера, 7 февруари 2020, при кацане на летището в Кефлавик (Исландия), дясната стойка от колесника на Boeing 757-200 на авиокомпания Icelandair се пречупила и самолетът започнал да се плъзга по пистата, подпрян на двигателя. За щастие, от триенето не е възникнал пожар, а самолетът успял да спре и пострадали от инцидента няма.

Самолетът е бил в полет от летище Тегел в Берлин до Кефлавик. Кацането става при особено силен вятър – скорост от 40 възела (74 км/ч) с пориви до 53 възела (98 км/ч)! Според свидетелства от пътниците, самолетът първоначално отскочил от пистата, а стойката на колесника поддала при второто съприкосновение на самолета със земята.

Самолетът е бил на 19.5 години, като първоначално е бил част от флота на испанската авиокомпания Иберия и преминава към Icelandair през 2007.

Първоначалната хипотеза е, че инцидентът изцяло се дължи на тежките метео условия при кацането и съмнителното пилотско решение за предприемане на кацане в такива условия.

Това е трети подобен случай на поддали стойки от колесника през последните няколко месеца.

Само седмица по-рано, носовата стойка на турбовитлов de Havilland Dash 8-400 се пречупи при кацане в канадската провинция Британска Колумбия, а през декември миналата година стойка от основния колесник на Boeing 737-800 поддаде при кацане на летището в Денвър, Колорадо.

За щастие, всички тези инциденти са се разминали само с материални щети, а като основна причина за всички тях се посочва кацане при силен страничен вятър.