Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Су-35 и Be-200 летят над Истанбул

Вчера, 15 септември 2019, руски многоцелеви изтребител Су-35С и самолетът амфибия Бериев Бe-200 са изпълнили тестови и демонстрационни полети над Истанбул.

Според Анадолската агенция, цитирана от руската агенция ТАСС, полетите са репетиция за участието на руските самолети в Teknofest – първият за Турция фестивал за авиационни и космически технологии, който ще се проведе от 17 до 22 септември.

Според турската агенция, освен цитираните Су-35С и Бe-200, в стремежа си към намиране на клиенти, за фестивала ще долетят и ще вземат участие също и руските пътнически самолети MC-21 и Сухой Суперджет 100.

Над Истанбул в продължение на 15 минути Су-35С е изпълнявал въздушна акробатика с демонстрации на свръхманевреността си, а амфибията на Бериев е демонстрирала способностите си за пожарогасене от въздуха.

Счита се, че това участие на руската страна е развитие на отношенията между Турция и Русия, след срещата между Путин и Ердоган на авиоизложението МАКС 2019, където бяха започнати преговори за евентуален договор за доставка на Су-35 или дори Су-57 за турските ВВС.

Разбира се, такива преговори са в изключително начална фаза, но руската страна определено проявява сериозен интерес. От своя страна турският президент Тайип Ердоган изрично подчерта, че не изключва заместването на отказаните му от САЩ F-35 с руски изтребители, макар че по същество отказът на САЩ се дължеше именно на задълбочаващите се негови отношения с Русия.

Су-35С е силно модернизирана версия на базовия Су-35, който пък е разработен на основата на широко разпространения Су-27. Счита се, че това е изтребител от поколение 4++ който, освен свръхманевреността си поради управляемия вектор на тягата, притежава и някои качества, характерни за изтребителите от пето поколение, като например възможността за свръхзвуков полет без помощта на форсаж (т.нар. supercruise). За разлика от Су-57, който все още съществува единствено във формата на прототипи, Су-35 е на въоръжение в руските ВКС от 2015.