Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг официално отложиха връщането в експлоатация на 737 MAX за след средата на 2020

В свое официално изявление от 21 януари, Boeing официално признаха, че не очакват новите сертификационни процедури по възобновяването на полетите на серията 737 MAX да приключи до средата на 2020. С това не само за пореден път връщането на MAX в небето се отлага, но и това отлагане отново няма ясни времеви рамки, защото „след средата на 2020“ трудно може да се определи като някакъв краен срок.

Да припомним, че вследствие на двете авиокатастрофи на 737 MAX в началото на миналата година, довели до спирането на модела от полети, над 300 машини собственост на 60 авиокомпании стоят вече близо година „закотвени“ по хангари и стоянки, чакащи вдигането на забраната им да летят.

Съобщението на Boeing сложи край на надеждите авиокомпаниите да върнат своите самолети в експлоатация през март, каквито бяха поредните (пред)последни планове на авиационния гигант.

Реакциите на засегнатите авиокомпании бяха сдържани, но очаквано сходни: Icelandair и Flydubai заявиха, че изваждат самолетите MAX от разписанията си за цялото лято на 2020, а Air Canada – „само“ до края на юни. С подобно становище излязоха и американските American Airlines и Southwest.

Едновременно с това все по-голяма скорост набира мнението, че марката „MAX“ вече е безвъзвратно накърнена, и когато и да се възстановят полетите на тези самолети, наименованието „MAX“ трябва да бъде сменено. Такова мнение изказа не само самият президент Доналд Тръмп още през април миналата година в свой типичен туит, но в тази връзка напоследък се чуват и гласове от лизингови компании и авиопревозвачи, притежаващи самолети от този тип. Още миналата година нискотарифната Ryanair беше забелязана да сменя надписите по своите машини от „737 MAX 8“ на „737-8200“.

На противоположно мнение обаче са Southwest Airlines, които са най-големият оператор на 737 MAX и които заявиха, че нямат намерение да ребрандират своите самолети MAX.

Подобно становище не е лишено от смисъл. За всеки авиационен специалист е ясно, че малко от другите експлоатирани в момента самолети биха могли да издържат внимателното взиране във всички най-дребни детайли, на което в момента са подложени моделите от серията MAX. От това може лесно да се предположи, че когато и тези машини да бъдат върнати в експлоатация, няма как те да не се превърнат в на практика най-проверените, а оттам и най-сигурните пътнически самолети в небето.

Единствено от Boeing зависи как ще успеят да „отиграят“ маркетингово възобновяването на полетите на 737 MAX.