Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бивш служител на Boeing, съобщавал за нередности, беше намерен мъртъв

Бивш служител на Boeing, който преди време сподели опасения относно контрола на качеството и безопасността в производството на компанията, беше намерен мъртъв, съобщиха властите в Южна Каролина.

62-годишният Джон Барнет беше мениджър по качеството в Boeing и се пенсионира през 2017 г. след няколко десетилетия в компанията. На 9 март той беше намерен мъртъв вследствие на „самонанесена огнестрелна рана“, според съдебно-медицинската експертиза.

В статия на New York Times от 2019 г. Барнет беше един от няколкото сигнализиращи, които повдигнаха проблеми с качеството в завода на Boeing в Южна Каролина, където компанията изгражда своите самолети 787 Dreamliner. Барнет тогава сподели, че е открил струпвания на метални стружки, оставени близо до електрическите системи за управление на полета, което по неговите думи „може да има катастрофални последици“.

Барнет освен това заяви, че многократно е изразявал опасенията си пред своите ръководители, но е бил игнориран и вместо това е преместен в друга част на завода. По-късно Барнет подаде жалба до FAA, в която сигнализираше за нередности. В резултат на това, през 2017 г. FAA издаде специална директива към Boeing, свързана с безопасността.

По-късно през 2019 г. Барнет заяви пред BBC, че също така е открил проблеми и с кислородните системи на самолета, което може да означава, че някои дихателни маски няма да сработят при спешни случаи, и че работници под натиск да изпълнят производствените цели са инсталирали нестандартни части в самолетите. Тогава Boeing отрече обвиненията.

Източник: Washington Post
Снимка: Flikr / Creative Commons