Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Юристи търсят начин да попречат на Тръмп да смени облика на Airforce One

Надали има човек, който не е виждал самолетите, превърнали се в един от символите на американската президентска институция – двата емблематични Boeing 747-200, известни като Airforce One – позивната, която получават когато президентът на САЩ е на борда им.

Макар сегашните два Boeing 747-200, служещи за транспорт на американския президент, да са в експлоатация едва от 1990, характерната им цветова схема, с преобладаващите два оттенъка на синьото, датира още от времето на Джон Кенеди, когато ролята на Airforce One изпълняваха два Boeing 707. Говори се, че тази цветова схема е била вдъхновена от Джаки Кенеди – съпругата на убития през 1963 Джон Фицджералд Кенеди (JFK).

През миналата година обаче, Доналд Тръмп реши че е време позастаряващите 747-200 да бъдат сменени с машини от ново поколение – Boeing 747-8.

В подобна новина вероятно нямаше да има нищо особено, ако самият Тръмп не беше „туитнал“, че е време да бъдат сменени и цветовете на президентския самолет с „нещо по-патриотично“.

Сегашните цветове на Airforce One явно не се харесват на Тръмп и той иска емблематичните самолети да носят цветовете на американския флаг – червено, тъмносиньо и бяло, а вероятно и характерните за американското знаме бели звезди.

Тази идея за промяна на вида на най-разпознаваемия самолет в света, превърнал се в емблема на Америка и станал част от историята на САЩ, очевидно не се нрави не само на повечето американци, но и на юристите в Пентагона.

Според публикация в The Washington Times, те са поискали право на вето върху подобно решение на администрацията на Тръмп и промяна в законодателството, която да изисква за такива решения да се получава одобрение от Конгреса на САЩ.

Такова искане определено не е лишено от смисъл, предвид факта че новите президентски 747-8 няма да бъдат готови преди 2021, когато напълно вероятно е Тръмп да не е вече президент на САЩ.