Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Противопожарен C-130 се разби в Австралия

Четиримоторен „воден бомбардировач“ C-130 Херкулес се разби вчера около обяд в Австралия. На борда е имало тричленен екипаж от граждани на САЩ. Никой от тях не е оцелял.

Самолетът е излетял, натоварен със специална противопожарна смес (fire retardant) от летището в Ричмънд и се е разбил в провинция Ню Саут Уейлз, югозападно от Сидни. Контактът между самолета и наземните противопожарни екипи е бил изгубен в 13:30 местно време (02:30 по Грийнуич), и малко след това машината се е разбила без екипажът да е подавал сигнал за бедствие.

Метеорологичните условия по време на инцидента са били изключително усложнени – намалена видимост от дима на бушуващите в района пожари, заедно със силен, поривист вятър и мощна термичност.

Самолетът е бил собственост на канадската компания Колсън Ейвиейшън (Coulson Aviation) която, освен в Канада, разполага със свои клонове в САЩ и Австралия. Компанията е спряла полетите на всички свои самолети до изясняване на обстоятелствата и причините за инцидента.

При удара със земята самолетът е избухнал в пламъци и изцяло е изгорял, като по тази причина засега телата на тримата загинали не са могли да бъдат идентифицирани.

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) е започнало следствие по изясняване причините за инцидента. Само в деня на инцидента, в гасенето на пожарите в Австралия са били заети близо 70 специализирани противопожарни самолета.