Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Близо 400-местен Airbus летя само с един пасажер

Разбира се, немалко милионери или шефове на големи компании летят сами с частните си или фирмени джетове, и това отдавна не е новина. Когато обаче за превоза на един единствен човек се чартира 371-местен пътнически лайнер, това вече прилича на прецедент.

Точно това обаче се случило на 3 януари 2021, когато пакистанската авиокомпания PIA наела от чартърна компания Airbus A330neo, с който да превози от Манчестър до Исламабад един единствен свой пътник.

Всъщност полетите от Великобритания до Пакистан и обратно, по принцип са прекратени и от двете страни.

Великобритания вкара PIA в „черния си списък“ в резултат на разразилия се там скандал с фалшиви пилотски лицензи, а от своя страна Пакистан прекрати полетите от Обединеното кралство в резултат на разпространяващия се в страната мутирал щам на Ковид-19.

Въпреки забраната обаче, правителството на Пакистан е направило специално изключение за този полет, „по хуманитарни причини“. Не се съобщава нито името на този очевидно особено важен за Пакистан пасажер, нито „хуманитарната“ причина за това изключение.

Единствено известно е, че на 3 януари 2021 близо 400-местният A330neo е излетял от Манчестър в 19:16 местно време и след около 7-часов полет успешно е кацнал в Исламабад в 07:43 ч. местно време, с един единствен пасажер на борда.