Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Конвой с компоненти за A380 за последно пристигна в завода на Eрбъс

Конвоят с извънгабаритни компоненти за гиганта Airbus A380 за последен път премина през градчето Левиняк, близо до Тулуза, и се отправи към линията за сглобяване на Ербъс на летище Бланяк, където ще бъде сглобен последният А380.

В производството на супер джъмбото участват повече от 1500 компании от 30 страни, като в крайна сметка всички тези милиони компоненти се озовават в Тулуза, където се осъществява и финалния монтаж на огромната машина.

Така например, всички елементи от крилото на Airbus A380 се произвеждат в Брайтън, Уелс, огромните секции от фюзелажа и вертикалния стабилизатор се произвеждат в Хамбург, Германия, а компонентите от хоризонталния стабилизатор – в Кадиз, Испания.

През по-голямата част от пътя, едрогабаритните компоненти се превозват по речни пътища, върху самоходни шлепове, но последните километри до завода частите се прехвърлят на специално проектирани за целта автоплатформи, като самият превоз винаги се извършва през нощта, защото конвоите с извънгабаритни товари затормозяват местния автомобилен трафик.

Почти всеки такъв конвой обикновено е съпровождан от кавалкада журналисти и фотографи, жадни да запечатат зрелищното събитие. За съжаление, на 26 февруари 2020 те за последен път можаха да заснемат събитието, на което явно няма вече да сме свидетели.

Както е известно, точно преди година – през февруари 2019 – Ербъс съобщиха, че до 2021 окончателно ще спрат производството на А380.

От самото начало на това производство през 2007, от завода близо до Тулуза са излезли цели 242 машини от този уникален гигант, от които повече от 100 са били предназначени за най-големия клиент на Ербъс – авиокомпанията Emirates.

Всъщност се говори, че самите Emirates са станали една от причините за спирането на това производство, отказвайки в началото на 2019 поръчка за 39 нови А380.

Снимка: Twitter