Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два самолета се сблъскаха във въздуха. Невероятно: жертви няма!

Поне на нас не ни е известен случай от авиационната история в който, след сблъсък на два самолета във въздуха, всичко да се е разминало не само без жертви, но дори и без нито един ранен. Точно това обаче се случи вчера, 12 май 2021, на летището в американския град Денвър, щата Колорадо.

В инцидента са участвали двумоторен турбовитлов пътнически Metroliner II на авиокомпания Key Lime Air и малък едномоторен Cirrus SR-22.

И на двете машини от диспечерите е било дадено разрешение за т.нар. „успоредно кацане“, при което двата самолета е трябвало да кацнат едновременно на две успоредни една на друга писти – в случая 17L и 17R на летище „Centennial Airport“ в Денвър.

При визуалния заход за кацане обаче, малкият Cirrus SR-22 подминал оста на своята писта и пресякъл курса кацащия успоредно с него Metroliner II.

Пилотът на едномоторния самолет вероятно не забелязал летящия под него Metroliner и ударът между двете машини станал неизбежен. Малкият Cirrus се врязал във фюзелажа на Metroliner-а, откъсвайки немалка част от обшивката на пътническия салон (вижте снимката най-горе).

За щастие, полетът на двумоторния пътнически самолет бил за пребазиране и на борда не е имало пътници, а само един пилот. Пилотът веднага обявил по радиото бедствена ситуация (Mayday) и въпреки тежките повреди по машината си, успял да завърши захода и да се приземи успешно.

След удара малкият Cirrus SR-22, на борда на който е имало двама души, станал неуправляем, но за щастие самолетът бил оборудван със спасителна парашутна система, а височината от малко над 1000 метра, на която станал сблъсъкът, била напълно достатъчна за успешното отваряне на парашута.

Пилотът на Cirrus-а задействал спасителната парашутна система и двамата на борда на малката машина успешно се приземили под купола на спасителния парашут.

В резултат, и двете машини са тежко повредени от инцидента, но цяло чудо е че подобен сблъсък във въздуха се разминава без дори и един ранен.

Нека поясним, че по данни на Cirrus Aircraft, откакто е внедрена спасителната парашутна система „Cirrus Airframe Parachute System“ (CAPS) е била използвана 103 пъти при различни инциденти, спасявайки над 200 живота. От 1999 CAPS стандартно се монтира на всички самолети Cirrus SR.

Cirrus-ът, след кацането със спасителната парашутна система

Cirrus-ът, след кацането със спасителната парашутна система

Снимки: Twitter / Facebook