Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Индонезийски Боинг 737-500 катастрофира днес. На борда е имало 62 души.

Днес, в 07:40 часа по Гринуич, четири минути след като е бил излетял от летището в Джакарта, на височина от около 10 000 фута (около 3000 метра) самолет Boeing 737-500 на индонезийската авиокомпания Сривиджайя Еър (Sriwijaya Air) е загубил контакт с диспечерите.

Самолетът е бил в полет SJ182 от столицата на Индонезия Джакарта до град Понтианак в индонезийската провинция Западен Калимантан. На борда е имало 56 пътници (от които 46 възрастни, 7 деца и 3 бебета), двама пилоти, 4-членен кабинен персонал.

Според данните от Flightradar, на четвъртата минута от полета, на около 10 000 фута самолетът прави рядък десен завой и започва рязко да губи височина, след което връзката с него прекъсва.

По непотвърдени все още данни, машината е загубила височината си от 10 000 фута до 250 фута, след което се е разбила в океана, за по-малко от минута.

Индонезийското министерство на транспорта официално потвърди, че в ход в момента са издирвателно-спасителни операции. Засега вероятността да бъдат открити оцелели е нищожна.

В момента из социалните мрежи се разпространяват снимки, според които спасителните екипи са започнали да откриват отломки от катастрофиралата машина.

Следете тази страница за още новини по развиващия се и в момента случай.

– * –

UPDATE:

До нас достигна неофициална графика, базирана на данните от Flightradar, отразяваща стойностите на височината и скоростта на машината, през времето на полета. Вижда се, че на височина от малко над 10 000 фута скоростта започва рязко да пада, достигайки до малко над 100 knots, след което височината рязко започва да пада, за сметка на скоростта. Тези данни подсказват вероятен аеродинамичен срив.

Криви на височината и скоростта по време на полета.

Криви на височината и скоростта по време на полета. Източник: simpleflying.com


Траекторията на полета до загубването на радио контакта.