Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Робърт Балард ще търси останките от самолета на Амелия Ерхарт

Информацията за поредната експедиция, опитваща да намери останките от самолета на легендарната Амелия Ерхарт, сигурно изобщо нямаше да бъде новина, ако в нея не беше замесено името на Боб Балард. Да, именно известният Робърт Балард – човекът, който през 1985 откри останките на Титаник – сега е решил да се заеме с разрешаване на една от най-големите загадки в историята на авиацията – изчезването на Амелия Ерхарт.

Както е известно, на 2 юли 1937 г. самолетът Lockheed Electra, с който Ерхарт и нейния навигатор Фред Нунън извършваха околосветски полет, изчезна безследно на път за остров Хаулънд, където е трябвало да зареди гориво, и където всъщност никога не пристига. Издирването на изчезналия самолет продължава девет дни, но не стига до никъде. Не са открити никакви физически останки нито от самолета, нито от Ерхарт и Нунън.

Впоследствие десетки експедиции опитват безуспешно да открият останки от самолета, а изчезването на Амелия Ерхарт става основа на стотици хипотези и теории, включително и такива, в които тя е попаднала в ръцете на японците и завършва живота си във военнопленнически лагер. За нито една от тези хипотези обаче не съществуват неопровержими доказателства.

Според публикация в Ню Йорк Таймз, Боб Балард възнамерява да изследва околностите на остров Никумароро (който през 1937 се е наричал остров Гарднър), където през октомври същата година британски кораб е заснел горната снимка, в която се твърди че се вижда част от колесника на самолета на Амелия Ерхарт.

Макар че проведените през 2010 и 2012 г. експедиции на същото място не откриха нищо, за което категорично да се твърди, че е било част от легендарната Локхийд Електра, Боб Балард очевидно очаква да открие повече.

Д-р Балард със сигурност има причини да очаква да постигне повече от предишните експедиции, защото неговият опит, екипът от специалисти, и техниката с която разполага, определено превъзхождат тези на всички експедиции досега. Да припомним, че екипът на Балард е участвал в над 150 дълбоководни океански издирвания и разполага с ултрамодерни дистанционно управляеми подводни апарати, някои от които могат да достигат и да работят на дълбочини от над 4000 метра.

Дали тази експедиция ще разкрие загадката на Амелия Ерхарт не се знае, но затова пък със сигурност се знае, че от това ще излезе един интересен двучасов филм, който National Geographic ще заснеме, и който дори вече е планирано да бъде излъчен в края на октомври.