Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Коронавирусът се оказва бич за едни, но благословия за други

Когато някой губи, обикновено друг печели, а в авиационната индустрия това правило винаги е в сила.

Вследствие на множеството отменени заради разпространението на Коронавируса полети, когато повечето големи авиокомпании вече са заети да изчисляват загубите си, и дори планират да пускат пилоти в неплатен отпуск, други компании се радват на невиждан досега оборот.

Съвсем логично, това са чартърните компании и малките превозвачи с бизнес джетове.

Макар през последното десетилетие много бизнеси да се бяха насочили към по-бюджетните решения за ползване на първокласни и бизнес места в редовни полети, сега едрият бизнес очевидно се връща към „добрите стари времена“, когато за превоза на двама-трима високопоставени мениджъри се наемаше цял самолет.

И причината не е само в спрените редовни полети. Явно, дори и полетите по някои дестинации да не са спрени, едрите шефове на богати компании предпочитат да не се смесват с тълпите по летищата и да не дишат един и същ въздух със стотици други пътници.

Друг сериозен източник на бизнес за чартърните компании и фирмите с бизнес джетове са спешните поръчки за евакуация на блокирани от спрените полети хора, предимно в Китай.

На особен успех се радват тези авиокомпании, които могат да реагират бързо, практически без „предизвестие“, което пък е основна характеристика именно на операторите на малки бизнес джетове.

Друг рядко срещан досега феномен е, че вече клиентите сами се организират и комбинират, в резултат на което повечето места в наетите бизнес джетове вече са плътно заети, за разлика от досега, когато примерно 10-местен самолет се ползваше за превоза на двама или трима топ-мениджъра.