Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител F-18 на НАТО се приближи до самолета на Шойгу и беше отблъснат от ескортиращ Су-27

Вчера изтребител F-18 на НАТО е приближил самолета, в който е пътувал министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, и е бил отблъснат от единия от двата Су-27, ескортиращи машината на руския министър.

Инцидентът е станал в международно въздушно пространство над неутралните води на Балтийско море, а самолетът на Сергей Шойгу е бил в полет от Калининград към Москва.

По-късно стана известно, че натовският изтребител е бил част от ВВС на Испания, изпълняващ задача на НАТО по патрулиране на въздушното пространство над Прибалтика.

От щабквартирата на НАТО са съобщили, че самолети от балтийската мисия по еър полисинг на алианса са излетели за да идентифицират самолет, летящ в близост до охранявано въздушно пространство, и след идентифицирането му са се върнали в базите.

Нека поясним, че независимо от разменената демонстрация на сила, при този инцидент всъщност никоя от страните не е била в нарушение, защото всичко е протекло в международно въздушно пространство, над неутрални води, което всъщност се потвърждава и от руските медии.

https://www.youtube.com/watch?v=PVnKmEob4SQ

Снимка: RT
Видео: Pravda.ru