Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Тази сутрин Solar Impulse 2 излетя за околосветско пътешествиеТази сутрин в 07:12 местно време (05:12 българско време) от Абу Даби излетя захранваният единствено от слънчева енергия самолет Solar Impulse 2.

Това е нова и подобрена версия на Solar Impulse 1, с който същият екипаж, съставен от Андре Боршберг и Бертран Пикар, през 2013 г. постави ред световни рекорди, прелетя Атлантика и пресече цялата територия на САЩ.

Solar Impulse 2 е с размах 72 метра, или повече от Boeing 747, но тежи едва 2300 кг. и се задвижва от четири електродвигателя с двулопатни витла, захранвани от 17 000 соларни клетки, разположени на горната повърхност на крилото.

Самолетът може практически да лети безкрайно, защото високоефективни литиево-йонни батерии съхраняват достатъчно енергия за да му позволят да лети и през тъмната част от денонощието. Средната въздушна скорост на слънчевата машина е около 140 км/ч.

35 000 километровият маршрут около Земното кълбо предвижда прелитане на Обединените арабски емирства, Оман, Индия, Китай, Мианмар, след което ще премине над Тихия океан, САЩ, за да прелети и над Атлантическия океан, Южна Европа и ще завърши отново в Абу Даби.

Очаква се полетът да завърши през юли или август т.г.

Източник: световен информационен обмен

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
Актьорът Харисън Форд направи принудително кацане след отказ на двигател
Beechcraft 1900C се разби във Флорида
Пилот използва iPad за да приземи самолета си след пълен отказ на електрическото оборудване
Затвори