Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тази сутрин Solar Impulse 2 излетя за околосветско пътешествие

Тази сутрин в 07:12 местно време (05:12 българско време) от Абу Даби излетя захранваният единствено от слънчева енергия самолет Solar Impulse 2.

Това е нова и подобрена версия на Solar Impulse 1, с който същият екипаж, съставен от Андре Боршберг и Бертран Пикар, през 2013 г. постави ред световни рекорди, прелетя Атлантика и пресече цялата територия на САЩ.

Solar Impulse 2 е с размах 72 метра, или повече от Boeing 747, но тежи едва 2300 кг. и се задвижва от четири електродвигателя с двулопатни витла, захранвани от 17 000 соларни клетки, разположени на горната повърхност на крилото.

Самолетът може практически да лети безкрайно, защото високоефективни литиево-йонни батерии съхраняват достатъчно енергия за да му позволят да лети и през тъмната част от денонощието. Средната въздушна скорост на слънчевата машина е около 140 км/ч.

35 000 километровият маршрут около Земното кълбо предвижда прелитане на Обединените арабски емирства, Оман, Индия, Китай, Мианмар, след което ще премине над Тихия океан, САЩ, за да прелети и над Атлантическия океан, Южна Европа и ще завърши отново в Абу Даби.

Очаква се полетът да завърши през юли или август т.г.

Източник: световен информационен обмен