Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Актьорът Харисън Форд направи принудително кацане след отказ на двигател

Вчера 72 годишният актьор Харисън Форд катастрофира с възстановен "винтидж" самолет Ryan ST3KR PT-22. Актьорът е ранен и откаран в болница, без опасност за живота.

Минута след излитането си в 14:30 ч. местно време от летището в Санта Моника, Калифорния, Харисън Форд хладнокръвно съобщава по радиото за отказ на двигателя.

Диспечерите от кулата му предложили да се върне на пистата, от която току-що е излетял, но пилотът все така спокойно им съобщил, че вероятно височината му няма да е достатъчна за да се върне до летището.

Както и предполагал, Харисън Форд не успява да долети обратно до пистата и се насочва за аварийно кацане на местното голф игрище – единствено възможното място за кацане в иначе гъсто населената Санта Моника.

За съжаление, голф игрището било обградено от високи дървета и малко преди да успее безпроблемно да се приземи, самолетът на Харисън Форд закача короната на дърво и тежко се удря в земята. Късметът на известният изпълнител на Индиана Джоунз обаче отново се намесил – оказало се, че на голф игрището в същия момент имало двама лекари, които веднага се притекли и оказали първа помощ на ранения пилот и актьор.

Харисън Форд е приет в болница, но със сравнително леки и незастрашаваши живота травми.

Самолетът, с който катастрофира изпълнителя на Индиана Джоунз, е възстановен Ryan ST3KR PT-22, широко използван за учебно тренировъчна дейност двуместен самолет от времето на Втората световна война.

Нека припомним, че Харисън Форд е дългогодишен и опитен пилот, който от дълго време дори ходи на снимки с личната си Cessna Citation, а през последните години премине и курс за пилотиране на хеликоптери.

По информация от time.com
Снимка: twitter