Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Съвсем неизвестен американски компютърен гуру подобри рекорда на Феликс Баумгартнер

Без много врява и медийни изяви, миналия петък (24 октомври 2014) близо до Розуел, Ню Мексико, 57 годишният компютърен специалист и вицепрезидент на Google Алън Юстис (Alan Eustace) подобри смятания за недостижим рекорд на Феликс Баумгартнер за височинен парашутен скок от стратосферата.

Без скъпоструващата защитна капсула на Баумгартнер, човекът от Гугъл просто беше издигнат от хелиев балон до височина от 135 890 фита (41 419 м.) чупейки рекорда на Баумгартнер, който беше едва от височина 127 852 фита (38 969 м.)

За достигането на тази височина на новия световен рекордьор му са били нужни малко над два часа, а обратният път до земята му е отнел не повече от 15 минути.

Във фазата на свободно падане Алън Юстис е достигнал скорост от 822 мили в час (1 323 км/ч) с което, също като Баумгартнер, е преминал звуковата бариера.

Компютърният експерт е подготвял скока си повече от три години при пълна секретност, подпомаган от малък екип специалисти в областта на космическите скафандри и парашутите. Скокът е бил записан от личната му GoPro камера, а радиовръзката в наземния екип е била осъществявана със съвсем обикновени радиостанции, закупени от местен магазин.

Алън Юстис е дългогодишен любител пилот, собственик на двумоторна Cessna и известен в Силиконовата долина "търсач на силни усещания".

По информация от nytimes.com