Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Експерименталната военна космическа совалка X-37 се приземи успешно след двегодишна мисия в космоса

Вчера на военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния кацна експерименталният безпилотен космически апарат Х-37 на американската армия, след почти двегодишна орбитална мисия.

Машината, която по външен вид наподобява известните "Космически совалки" на САЩ, макар и по-малка по размери, използва сходни техники за излитане и кацане. Изстрелва се с ракета-носител и след като изпълни мисията си в Космоса, каца на писта, като самолет в безмоторен управляем режим.

Както може да се предположи за един военен проект, подробности около мисията, включително какво е пренасяла машината и има ли оръжия на борда си, са строго пазена тайна. Спекулира се, че проектът Х-37 носи апаратура, позволяваща изваждане от строя на "вражески" сателити в орбита, но военните отричат това.

Апаратът е дълъг 8.8 м. и широк 2.9 м., а размахът на крилата му е 4.6 м и два такива апарата биха могли да се поберат в товарното отделение на известната ни космическа совалка.

Проектът X-37 е стартиран през 1999 от NASA, а от 2004 разработката изцяло е прехвърлена към Военния департамент на САЩ.

Машината прави първи тестов полет през април 2006 на военновъздушната база Едуардс в Калифорния, а първата си орбитална мисия X-37 изпълнява на 22 април 2010, като при тази мисия за пръв път е тестван и новият топлозащитен щит който, по твърдение на военните, е качествено различен от този на совалките.

Завършилият вчера (17 октомври 2014) полет е започнал на 11 декември 2012 и е третата по ред мисия на Х-37.