Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Курсист приземи сам учебния самолет, след като инструкторът му загуби съзнание

Австралиецът Макс Силвестър със сигурност ще запомни своя първи полет от пилотския курс. По време на по същество опознавателния първи полет, инструкторът му Робърт Молард изгубил съзнание и се отпуснал безжизнено на рамото му.

Драмата се развива над Пърт, в западната част на Австралия, на борда на учебна двуместна Cessna 152. За щастие, курсистът запазва самообладание, поема управлението на самолета, макар и за пръв път в живота си, и се обръща за помощ по радиото към местния диспечер.

Оттук нататък, както се чува от аудио записа на радио комуникацията между двамата, огромна заслуга за щастливия изход от ситуацията има и авиодиспечерът, който с компетентност и завидно хладнокръвие успява да успокои останалият сам на борда ученик и да го инструктира така, че той сам да извърши напълно успешно кацане.

Полетът продължава цели 62 минути след като инструкторът изгубва съзнание, време през което диспечерът успява дистанционно да проведе на Макс Силвестър по същество първия му урок по пилотиране, и да го обучи не само да маневрира самолета във въздуха, но и да го приземи.

Както се чува в аудио записа, в един момент двамата дори започват да се шегуват за това кой ще плати за този първи полет, който се оказва без инструктор. 🙂

Кацането става буквално „като по учебник“ на малкото летище Джандакот, където междувременно го очакват екип от пожарни автомобили и линейки, които се намесват единствено за да закарат припадналия инструктор в болница. Състоянието на инструктора било тежко, но вече е стабилизиран и вероятно ще оцелее.

Така, първият полет на Макс Силвестър се превърнал и в неговия първи самостоятелен полет. На въпрос на журналист дали отново ще лети, той отговаря „разбира се, това беше само първия ми полет“.