Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Скандал с фалшиви пилотски лицензи разтърси Пакистанските авиолинии

На 14 декември 2020 представител на Пакистанските авиолинии (Pakistan International Airlines – PIA) съобщи, че компанията възстановила 110 от общо 150-те пилотски лиценза, които бяха временно прекратени през юни т.г. в рамките на скандал за фалшификации.

Проведеното следствие е открило, че 15 от проверените пилотски лицензи са били фалшифицирани, а други 25 от проверените пилоти са били негодни за полети по различни причини.

Разследването на пакистанския авиационен регулаторен орган е установило също, че има данни около 40% от пилотите на PIA (262 случая от общо 860 пилота) да не са положили лично пилотските си изпити. Поради липса на неопровержими доказателства обаче, тези лицензи не са били прекратени, въпреки съмненията.

Скандалът избухна малко след като през май т.г. самолет Airbus A-320 на PIA се разби в жилищен квартал на столицата Карачи, отнемайки живота на 97 човека.

Тогава следствието установи, че при един от заходите за кацане пилотите най-вероятно са забравили да спуснат колесника, което е довело до съприкосновение на двигателите с настилката на пистата и тяхното повреждане.

Въпреки това обаче, формално лицензите на пилотите са били изрядни и те са имали необходимия опит и квалификация за изпълнение на полета.

Снимка: Wikimedia