Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първата в историята индианка астронавт ще полети в Космоса на борда на SpaceX Dragon

Да, да, знаем че не е политически коректно да наречем „индианка“ представителка на коренното население на Америка (Native American), но сме сигурни, че така ще стане по-ясно за какво иде реч.

И така, астронавтът на НАСА Никол Аунапу Ман ще стане първата индианка, която след 10 дни ще полети до Международната космическа станция (МКС) на борда на космически кораб SpaceX Dragon.

Ракетата Falcon 9 с космическият кораб Dragon Endurance на борда си са планирани да бъдат изстреляни в Космоса на 29 септември 2022 г. от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Това ще бъде първият космически полет на Ман, откакто стана астронавт през 2013 г. Тя обаче ще бъде не просто астронавт, а командир на космически кораб, и ще бъде отговорна за всички фази на полета – от изстрелването до повторното навлизане с атмосферата.

Другите трима астронавти от мисията SpaceX Crew-5 на NASA до Международната космическа станция ще бъдат Джош Касада от НАСА, Ваката Коичи от японската Космическа агенция JAXA и Анна Кикина от Роскомос.

След като е получила бакалавърска степен по машинно инженерство от Военноморската академия на САЩ и магистърска степен по машинно инженерство, Ман е била тест пилот на изтребителите F/A-18 Hornet и Super Hornet.

„Много е вълнуващо“, каза Ман пред изданието Indian Country Today. „Мисля, че е важно да съобщим това на нашата общност, така че ако децата ни все още смятат, че това не е възможно, време е да осъзнаят, че някои бариери, които някога са съществували, днес наистина започват да изчезват.”

Снимка: NASA