Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет A320 на пакистанските авиолинии се разби в жилищен квартал на Карачи

По-рано днес самолет Airbus A320 на пакистанските авиолинии Pakistan International Airlines (PIA) с 99 човека на борда, малко преди кацане се разби в жилищен квартал на столицата на Пакистан Карачи.

Самолетът с регистрация AP-BLD в полет PK8303 от Лахор до Карачи е трябвало да кацне на летището в Карачи в 14:30 местно време, когато пилотите съобщили по радиото, че имат проблем с двигателите. Диспечерите веднага освободили за евентуално аварийно кацане двете писта на летището, но малко след това комуникацията прекъснала, а машината се е разбила в жилищен квартал на града.

Източници твърдят, че катастрофата е станала при опит на пилотите да преминат на втори кръг за кацане, но тази информация не е потвърдена.

По първоначални и непотвърдени данни, на борда е имало 99 човека, от които 91 пътници и 8-членен екипаж. Също по първоначални данни, никой от тях не е оцелял, но засега не е известен броят на жертвите на земята, а катастрофата е предизвикала сериозни щети в жилищния квартал. Първоначалната информация е, че катастрофата е разрушила между 4 и 5 жилищни сгради, но истинският мащаб на трагедията тепърва предстои да бъде изясняван.

Това е бил един от малкото изпълнявани полети на PIA, след като пакистанското правителство на 15 май вдигна забраната за вътрешни полети, предизвикана от кризата с COVID-19. Международните полети в Пакистан все още са под забрана до 31 май.

Спасителните операции продължават и в момента, а във всички болници на Карачи е обявено извънредно положение за справяне с тежката ситуация.

Засега няма официална хипотеза относно причините за катастрофата.

UPDATE:

Според публикувана впоследствие информация, катастрофата е станала след като веднъж пилотите са преминали на втори кръг, тъй като от кулата им съобщили, че самолетът се е отклонил от курса по глисадата.

Според друга достигнала до нас информация, има данни че поне няколко човека от пътниците са преживели катастрофата и са били откарани в болница, но от друга страна са били открити най-малко 17 тела на загинали на земята, в разрушените от катастрофата сгради.

Сцена от разрушенията
Снимка: Facebook