Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руските самолети МС-21 и Superjet 100 се обединяват под общ бранд

Най-новият руски граждански самолет Иркут MС-21 и добре известният Сухой Суперджет 100 вероятно скоро ще сменят имената си и ще бъдат обединени под обща руска авиационна марка.

Окончателното решение по този въпрос ще бъде обявено в близко бъдеще, каза вицепремиерът и ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров на Международната изложба и форум „Русия“, пише ТАСС.

„Няма да лъжа, работим в тази посока. Няма да кажа категорично към какво решение се приближаваме, но очевидно ще го обявим в близко бъдеще“, каза Мантуров, отговаряйки на въпрос дали наистина има планове за създаване на единен руски авиационен бранд.

Да припомним, че Иркут MC-21 е проект на дъщерно дружество на руския държавен авиационен гигант United Aircraft Corporation и в основата си е проект на конструкторско бюро Яковлев.

Програмата стартира през 2007, първият MC-21-300 излезе от производство на 8 юни 2016 и направи първи полет на 28 май 2017.

Възможното прехвърляне на тези граждански самолети под единна марка беше обявено още през август 2022 г. от ръководителя на United Aircraft Corporation Юрий Слюсар. Ръководителят на Rostec Сергей Чемезов пък отбеляза, че самолетът, известен със „западно звучащото“ си име Суперджет 100, вероятно изцяло ще промени името си, естествено, на руско. Засега не е известно какво ще е то.