Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бомбардировач B-1 Lancer се разби в Южна Дакота

Бомбардировач B-1 Lancer, част от флотилията на въздушната база Елсуърт в Южна Дакота, се разби по време на тренировъчна мисия в четвъртък следобед, се съобщава в прес-съобщение от базата.

Самолетът се е разбил малко преди кацане в около 17:50 часа местно време. Четирима членове на екипажа са били на борда по време на инцидента, като и четиримата успешно са катапултирали. Повече подробности за състоянието им не бяха разкрити.

Автоматизираното оборудване за отчитане на времето, което регистрира метеорологичните условия на летището, съобщава за лоша видимост, минусови температури и ниска облачност по време на катастрофата, съобщава Асошиейтед прес.

От базата заявиха, че екип от служители ще разследва причините за катастрофата.

Rockwell B-1 Lancer е свръхзвуков тежък бомбардировач с крило с променлива стреловидност. Той е един от трите стратегически бомбардировачи, заедно с B-52 Stratofortress и B-2 Spirit, на въоръжение във флота на ВВС на САЩ.

B-1 Lancer носи най-големия конвенционален полезен товар от управляеми и неуправляеми оръжия в инвентара на ВВС и се смята за гръбнака на американските бомбардировачи с голям обсег, според описанието му в уебсайта на USAF.

Снимка: Balon Greyjoy / Wikimedia Commons