Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай публикува снимки на най-новия си и модерен самолетоносач

Китайските държавни медии разкриха най-новите снимки на новия произведен в страната самолетоносач, оборудван с катапулти от последно поколение.

Въпреки че тепърва предстои да бъде въведен в експлоатация, военноморските сили на Народната освободителна армия на Китай официално пуснаха на вода самолетоносача Fujian, определен като боен съд от тип 003 – през юни 2022 г.

Президентът Си Дзинпин многократно призова за подобряване на бойната готовност и технологичните способности на китайската армия, които да бъдат завършени преди 100-годишнината от основаването на Народната освободителна армия през 2027 г.

В тази връзка някои висши американски военни офицери заявиха, че според тях Китай се готви за военно превземане на Тайван до същата година.

С водоизместимост 80 000 тона, бойният кораб е с дължина 316 m и може да носи 70 самолета, включително изтребители J-15 и хеликоптери за борба с подводници Z-9C.

Тепърва предстои да се проведат първите си морски изпитания. Новият самолетоносач е по-голям и технологично по-напреднал от сегашните Shandong, въведен в експлоатация през 2019 г. и Liaoning, който Китай купи втора употреба от Украйна през 1998 г. и изцяло преоборудва.

По държавната телевизия късно във вторник Fujian беше видян да бъде теглен от по-малък кораб, с трите електромагнитни катапултни системи, видими на палубата му.

Освен самолетоносачите от клас Ford, които се разработват за ВМС на САЩ, Fujian ще бъде единственият самолетоносач в света, оборудван с най-новата електромагнитна система за изстрелване на самолети (Emals).

Съществено подобрение спрямо традиционните парни катапулти, китайската версия на Emals може да изстрелва повече видове самолети, включително изтребители, носещи повече гориво и въоръжение, което означава, че представлява важен крайъгълен камък в модернизацията на китайската армия.