Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Предварителният доклад посочи груби пилотски грешки при катастрофата в Карачи

Излезе предварителния доклад от разследването на причините за катастрофата от 22 май 2020 на Airbus A320 близо до летището в Карачи, в която загинаха 91 пътника и осемчленния екипаж на машината, а двама от пътниците в самолета оцеляха наистина „по чудо“.

Според заключението на разследващите, самолетът не е имал никакъв технически проблем, а метеорологичните условия са били напълно подходящи за полета. Като причина за катастрофата се посочва поредица от пилотски грешки и недоглеждания, за което са допринесли и грешки при радио-комуникацията с диспечерите.

Макар на практика целият полет до Карачи да протекъл напълно нормално, през цялото време пилотите били заети с обсъждане на темата „Коронавирус“ и почти нищо от разговорите помежду им не било свързано с полета и управлението на самолета.

Това разсеяно поведение на пилотите, за съжаление, продължило и във фазата на захода за кацане.

При първия заход самолетът е бил съществено извън нормалните параметри за кацане. Машината е била прекалено високо преди пистата, което наложило пилотите да изключат автопилота и вместо да снижават под ъгъл от около 3 градуса, снижавали с два пъти по-голям ъгъл – над 6 градуса.

При тези условия, от Кулата би трябвало да предупредят пилотите за неприемливите за нормално кацане скорост и височина, и да не разрешат кацане. Те обаче не коментирали проблема и дали разрешение за кацане.

Друго странно разкритие относно действията на пилотите било, че на 10 морски мили преди летището, колесникът на самолета бил спуснат и всичко с колесника било нормално. На около пет морски мили преди пистата обаче, по неизвестни засега причини, по команда от кабината колесникът е бил прибран, което довело и до кацането „по корем“, опиране на двигателите в пистата и тяхната повреда.

Предварителният доклад засега не дава и отговор на въпроса защо, след като при опита за кацане двигателите са опрели в пистата и вероятността да са били повредени (което е и станало) е била голяма, пилотите са решили да направят нов заход и да опитат ново кацане.

За съжаление, съвсем очевидно именно това тяхно решение се е оказало фатално, защото при опирането в пистата двигателите са били повредени и скоро след това са отказали, което не е позволило на екипажа да изпълни новия заход.

Окончателният доклад по случая се очаква да излезе след около година.