Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаИзграждане и поддръжка на уеб сайтове

Предварителният доклад посочи груби пилотски грешки при катастрофата в Карачи


Излезе предварителния доклад от разследването на причините за катастрофата от 22 май 2020 на Airbus A320 близо до летището в Карачи, в която загинаха 91 пътника и осемчленния екипаж на машината, а двама от пътниците в самолета оцеляха наистина „по чудо“.

Според заключението на разследващите, самолетът не е имал никакъв технически проблем, а метеорологичните условия са били напълно подходящи за полета. Като причина за катастрофата се посочва поредица от пилотски грешки и недоглеждания, за което са допринесли и грешки при радио-комуникацията с диспечерите.

Макар на практика целият полет до Карачи да протекъл напълно нормално, през цялото време пилотите били заети с обсъждане на темата „Коронавирус“ и почти нищо от разговорите помежду им не било свързано с полета и управлението на самолета.

Това разсеяно поведение на пилотите, за съжаление, продължило и във фазата на захода за кацане.

При първия заход самолетът е бил съществено извън нормалните параметри за кацане. Машината е била прекалено високо преди пистата, което наложило пилотите да изключат автопилота и вместо да снижават под ъгъл от около 3 градуса, снижавали с два пъти по-голям ъгъл – над 6 градуса.

При тези условия, от Кулата би трябвало да предупредят пилотите за неприемливите за нормално кацане скорост и височина, и да не разрешат кацане. Те обаче не коментирали проблема и дали разрешение за кацане.

Друго странно разкритие относно действията на пилотите било, че на 10 морски мили преди летището, колесникът на самолета бил спуснат и всичко с колесника било нормално. На около пет морски мили преди пистата обаче, по неизвестни засега причини, по команда от кабината колесникът е бил прибран, което довело и до кацането „по корем“, опиране на двигателите в пистата и тяхната повреда.

Предварителният доклад засега не дава и отговор на въпроса защо, след като при опита за кацане двигателите са опрели в пистата и вероятността да са били повредени (което е и станало) е била голяма, пилотите са решили да направят нов заход и да опитат ново кацане.

За съжаление, съвсем очевидно именно това тяхно решение се е оказало фатално, защото при опирането в пистата двигателите са били повредени и скоро след това са отказали, което не е позволило на екипажа да изпълни новия заход.

Окончателният доклад по случая се очаква да излезе след около година.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Изграждане на шампионски сайт

Повече в Новини
Удар с птица разби фанара на изтребител от френските ВВС

Изтребител F-15C изчезна над Северно море. Пилотът загина.

Първият сертифициран електро-самолет вече е факт

Затвори