Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Започнаха тестовите полети за нова FAA сертификация на 737 MAX

След повече от едногодишната глобална забрана за полети на злополучния 737 MAX, вчера Boeing започнаха официалните тестови полети в рамките на процедурите на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) за повторно сертифициране на типа.

От летището на завода на Boeing в Сиатъл, вчера (29 юни 2020) в 9:54 ч. местно време излетя тестов Boeing 737 MAX7. След повече от четиричасов тестов полет, машината кацна на същото летище в 14:15 ч. местно време.

На борда, освен екипажа от тест пилоти, е бил и шеф-пилотът на Boeing Джим Уеб, а по-голямата част от полета е протекъл на височини между 12 и 15 хиляди фута (3600 до 4500 метра), като самолетът е бил тестван във възможно най-голям скоростен диапазон – от предсривни скорости до 470 knots IAS (870 км./ч. въздушна скорост по прибори).

Сертификационните полети се очаква да продължат около три дни и ще включват определен от FAA набор от маневри и аварийни процедури, целящи да докажат, че направените промени по хардуера и софтуера на самолета покриват сертификационните стандарти на авиационния регулатор.

Въпреки натиска, на който са подложени Boeing за възстановяване на полетите на машините от серията MAX, от FAA заявиха, че ще отделят всичкото необходимо време за внимателна оценка на данните от тестовите полети, а според запознати това значи, че дори и при оптимално стечение на обстоятелствата, връщането в небето на серията MAX няма да стане преди края на септември 2020.

Освен това е важно да напомним, че както Европейският регулатор EASA, така и транспортният регулатор на Канада отдавна заявиха, че ще проведат свои собствени сертификационни процедури и сертификацията от FAA няма да е достатъчна за възстановяването на полетите на самолетите от този тип в Европа и Канада.

Интересното е, че кризата около COVID-19 не само не намали натиска за възстановяването на полетите на 737 MAX, но се случи точно обратното – авиокомпаниите, притежателки на 385-те спрени от полети машини, дори увеличиха натиска си за възстановяване на полетите. Причината е в съществено по-добрата горивна ефективност на самолетите MAX, с която авиокомпаниите очевидно целят намаляване на отрицателните ефекти от кризата.

Освен въведените вече в експлоатация, но спрени от полети 385 машини, Boeing имат и още 450 броя новопроизведени 737 MAX, които очакват да бъдат доставени на своите клиенти.

Траекторията на първия сертификационен полет на 737 MAX 7, регистрирана във Flightradar.