Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Удар с птица разби фанара на изтребител от френските ВВС

Лек изтребител Alphajet от ВВС на Франция беше принуден да извърши аварийно кацане, след като фанарът на пилотската кабина се пръсна от удар с птица по време на полет.

Инцидентът е станал вчера (19 юни 2020) в близост то град Ла Рошел, а машината е била излетяла от военновъздушната база Казо (Cazaux Air Base) в югозападна Франция.

Ударът е станал на височина между 1500 и 2000 метра и за щастие никой от двамата на борда не е пострадал, макар че (както се вижда от снимката) фанарът е бил напълно разрушен и до кацането пилотът е останал изложен на въздушната струя.

За съжаление, макар да звучи странно една птица да може да застраши предназначен за бойни действия изтребител, оказва се че опасността е съвсем реална, а инцидентите – немалко.

Така например на 17 август 2019 пилотът и инструкторът на учебен изтребител Northrop T-38 Talon бяха принудени да катапултират, след като удар с птица по време на полет повреди управленията на машината. Тогава двамата се отърваха само с наранявания, но машината беше загубена.

На 1 юли същата година пък, щурмовик A-10C Thunderbolt II от ВВС на САЩ „изпусна“ три учебни бомби, след като птица удари машината по време на полет. За щастие, бомбите паднаха в заблатени местности във Флорида и не предизвикаха поражения, а пилотите успяха да приземят машината.

Лекият двуместен, двумоторен изтребител Alphajet е произведен от френската компания Dassault Aviation и е предназначен за обучение и мисии за въздушна подкрепа и разузнаване. С такива изтребители доскоро летеше и френският демонстрационен тим за висш пилотаж „Patrouille de France“, но от началото на този месец те ще бъдат частично заменени от швейцарските турбовитлови Pilatus PC-21.