Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излезе официалният доклад за катастрофата на Ан-148 на Саратов Ерлайнз

След разследването, проведено от Руската Федерална Агенция за Въздушен Транспорт, агенцията посочи в доклада си, че фаталният инцидент, причинил смъртта на 71 човека през февруари 2018, се дължи на „некоректни действия на екипажа“.

Да припомним, че на 11 февруари 2018, двумоторен турбореактивен Ан-148 на авиокомпания „Saratov Airlines“ се разби малко след излитане от летище Домодедово, близо до Москва. Всички намиращи се на борда 71 човека – пътници и екипаж – загинаха.

С помощта на Междудържавния Авиационен Комитет (MAK), разследващите са възстановили полета секунда по секунда и според всички данни, преди излитането екипажът е пропуснал да включи подгряването на пито сондите, които са жизнено важен елемент за контрола над машината.

Вследствие на този пропуск, сондите да се обледенили малко след излитането и са започнали да подават грешни данни както към бордните прибори, така и към FMC – компютърът, управляващ повечето системи в самолета. В условия на силно ограничена видимост, след като пилотите получават грешни показания за ниска скорост, те насочват носа на самолета надолу, в стремежа си да наберат нужната скорост. Поради ограничената видимост обаче, те прекалено късно установяват, че височината им е недостатъчна за подобна маневра и самолетът се разбива в земята.

Всъщност с това се потвърди първоначалната хипотеза на разследващите – че катастрофата е следствие от обледеняване на пито сондите – тъй като още първият оглед на останките от самолета установи, че подгревът на сондите не е бил включен.