Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха телата на петима от екипажа на катастрофиралия V-22 Osprey

Американски и японски водолазни екипи откриха останките на още петима членове на екипажа от конвертоплана V-22 Osprey, който се разби край Западна Япония миналата седмица, съобщи Пентагонът в понеделник.

Общо осем членове на екипажа са били на борда на летателния апарат с накланящи се ротори, когато той се разби по време на рутинна тренировъчна мисия миналата сряда край бреговете на остров Якушима, на около 1040 км югозападно от столицата Токио.

Миналата седмица едно тяло беше извадено. Двама членове на екипажа остават в неизвестност.

„Продължават съвместни усилия за изваждане на останалите членове на екипажа от останките,“ каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх.

След катастрофата военното подразделение на САЩ, към което принадлежи самолетът V-22 Osprey, преустанови полетите с този тип, но американската армия заяви, че други V-22 Osprey ще продължат да летят, след като преминат проверки за безопасност.

Токио изрази загриженост относно продължаващите полети на Osprey. Разполагането на тази летателен апарат в Япония е противоречиво, като критиците на военното присъствие на САЩ в югозападните острови казват, че е предразположен към инциденти.

Източник: Reuters
Снимка: Wikimedia