Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френски компании разработват система за глобално позициониране без GPS

Макар ползването на GPS отдавна да е част от ежедневието ни посредством „навигацията“ в автомобилите ни и GPS локализирането на смартфоните ни, комерсиалната авиация все още не разчита на GPS при гражданските полети.

Дори и най-съвременните авиационни системи за навигация разчитат предимно на „добрите стари“ наземни радио маяци (VOR, NDB). Причината за това е проста – системата GPS все още не дава пълна гаранция за надеждна локализация във всеки един момент. Отпадането по някаква причина на сигнала от дори и един сателит може да повлияе сериозно върху коректното локализиране на обекта.

От друга страна, още от древни времена мореплавателите са ползвали звездите като ориентир и начин за навигация.

Говори се също, че някои от строго секретните системи за навигация при междуконтиненталните стратегически ракети и на двете военни свръхсили на тази планета вече отдавна ползват именно базирани върху разположението на звездите системи за навигация, защото е ясно, че във време на военен конфликт не би било добре да се разчита нито на сателитно ориентиране, нито на наземни излъчватели.

Е, двете френски фирми „Safran Electronics & Defense“ и „Sodern“ са на път да се върнат именно към тези доказани и непоклатими ориентири – звездите.

За съжаление обаче, звездите невинаги са видими, особено посред бял ден или при плътна облачност. Точно тук обаче идва добрата новина при новата система за звездно ориентиране, наречена „Vision“. Чрез предварително заредени подробни звездни карти и високо чувствителни сензори, системата е в състояние да локализира звездите при всякакви условия – независимо дали денем, нощем или при плътна облачност.

След серия от наземни тестове, проведени през ноември и декември 2020, системата „Vision“ е била инсталирана на борда на експериментален ATR42, и при не по-малко от четири тестови полета е доказала надеждността си.

През 2021 също са предвидени поредица от тестове, а като първи реални ползватели на системата, съвсем естествено, се очертават френските въоръжени сили, които планират експериментално да оборудват с тази система самолети цистерни, безпилотни дронове и дори бойни плавателни съдове на военноморските сили.

Ако всичко върви по план, серийното производство на системата се планира за 2025, когато достъп до нея ще се даде и на цивилния пазар, в който като сериозен потенциален клиент се вижда именно гражданската авиация.