Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пет самолета на руски авиокомпании се повредиха в полет за два дни

Самолети на руски авиокомпании, оставени без нужната поддръжка заради санкциите, наложени вследствие нахлуването на Русия в Украйна, продължават да се развалят във въздуха.

В събота Airbus A321 на Aeroflot, летящ от Санкт Петербург за Москва, поиска аварийно кацане на летище Шереметиево. Решението за аварийно кацане е взето поради отказ на левия двигател, съобщиха за РИА Новости от аварийните служби.

В 13:11 самолетът кацна само на един двигател. Никой от 162-мата пътници не е пострадал. Разузнавателните служби проверяват борда, съобщиха от Московската междурегионална транспортна прокуратура. Отделът обещава да предприеме „изчерпателни мерки за реагиране“, ако бъдат открити нарушения.

Също на 2 декември на тюменското летище Рощино по техническа причина самолет Superjet 100 на Yamal Airlines, летящ от Ноябрьск за Уфа, кацна на резервно летище, съобщи Уралска транспортна прокуратура. На борда е имало 71 души, без да се брои екипажът. Няма пострадали. Впоследствие пътниците са отлетели за Уфа с резервния самолет на авиокомпанията.

На 1 декември три самолета излязоха от строя едновременно. Airbus A321 на Aeroflot, летящ от Калининград до Москва, кацна принудително на летище Пулково в Санкт Петербург поради отказ на дисплея на климатичната система в пилотската кабина. Пътниците бяха прехвърлени на Boeing 777 за по-нататъшен полет до столицата.

Сутринта на същия ден Министерството на извънредните ситуации съобщи, че друг самолет на Аерофлот е Боинг 737 със 108 пътници на борда, в полет от Москва е направил аварийно кацане в Южно-Сахалинск.

В Новосибирск автопилотът и задкрилките на самолет IrAero със 78 пътници на борда отказаха след излитане от летище Толмачево. Според изданието Shot, Superjet 100, който е трябвало да се насочи към Талакан, е направил повече от девет кръга в зоната за изчакване, преди да кацне безопасно. Няма пострадали. Пресслужбата на IrAero съобщи, че самолетът е имал грешка в един от каналите на системата за управление. Инцидентът ще бъде разследван от Федералната агенция за въздушен транспорт.

Руската гражданска авиация започна да среща все по-често технически проблеми, след като санкциите я отрязаха от обслужване на самолети и доставка на оригинални резервни части. За да поддържа самолетите в работно състояние, Федералната агенция за въздушен транспорт раздаде на авиокомпаниите сертификати за разработчици на самолети. Това позволи на превозвачите сами да извършват ремонт на своите машини, след което започнаха и да разглобяват някои самолети на части, за да обслужват други машини от своя флот.

Източник: moscowtimes.ru
Снимка: Björn Strey / Wikimedia Commons