Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Четири деца бяха открити живи, 40 дни след като самолетът им се разби в джунглата

Четири деца, братя и сестри на 13, 9 и 4 години, заедно едно 11-месечно бебе, бяха открити 40 дни след като самолетът им се разби в колумбийската джунгла.

Недохранени и покрити с ухапвания от насекоми, четирите деца от местното население бяха открити живи вчера, петък, 9 юни 2023 следобед, след като още на 1 май 2023 самолетът, с който са пътували, се разбил в джунглата.

Децата са били транспортирани с армейски медицински хеликоптер до военно летище в около 00:30 тази сутрин.

Лекият едномоторен самолет Cessna 206 (като този на снимката), в който били децата, е летял от Араракуара, дълбоко в джунглата на Амазонка в Южна Колумбия, до Сан Хосе дел Гуавиаре.

Самолетът им изчезнал сутринта на 1 май, като малко преди това неговият пилот е съобщил за проблеми с двигателя.

След мащабна издирвателно-спасителна операция, включваща повече от 100 войници, цели две седмици след катастрофата, самолетът най-накрая е открит.

Телата на пилота, втория пилот и 33-годишната майка на четирите деца, са били открити на мястото на катастрофата в колумбийската провинция Какета. От децата обаче нямало и следа.

Вчера обаче, в около в 17 часа местно време, по една от радиостанциите на спасителните екипи се чули викове „Чудо! чудо! чудо! Чудо!” След като група от 10 войници и осем местни доброволци открили нови следи, те ги проследили и открили децата на една поляна насред джунглата.

Подробности за здравословното състояние на малките не се съобщава, но животът им изглежда вън от опасност.