Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хеликоптер V-22 Osprey с осем души на борда се разби в западна Япония

Американски военен хеликоптер CV-22 Osprey с осем души на борда се разби в океана в западна Япония в сряда, съобщи бреговата охрана на Япония.

Говорител на бреговата охрана заяви, че засега няма повече подробности за инцидента близо до японския остров Якушима, включително състоянието на хората на борда.

Говорител на американските сили в региона каза, че те все още събират информация за инцидента.

Катастрофата е станала около 14:47 часа местно време (05:47 GMT), като свидетели разказват, че левият двигател на летателния апарат е изглеждал обгърнат в пламъци, докато той се е спускал към морето.

През август американски Osprey се разби край бреговете на Северна Австралия, докато транспортира войски по време на рутинно военно учение, убивайки трима американски морски пехотинци.

Летателният апарат с накланящи се ротори, който може да лети както като хеликоптер, така и като самолет с фиксирани крила, се експлоатира от американските морски пехотинци, американския флот и Японските сили за самоотбрана.

UPDATE: Според нови сведения, останките от летателния апарат са били открити край Якушима. Японската телевизия NHK съобщи, че CV-22 Osprey се е опитвал да кацне на летище Якушима и че левият му двигател е бил в пламъци. Съобщава се за най-малко един загинал, а за съдбата на останалите седем човека на борда все още не е известна.

Източник: Reuters
Снимка: Alan Wilson / Wikimedia Commons