Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX подобряват собствените си рекорди

Миналата неделя (24 януари 2021) компанията на Елън Мъск подобри собствения си рекорд за масово извеждане на сателити в орбита, извеждайки с едно изстрелване едновременно 143 сателита.

Ракетата носител Falcon 9 излетя в 7 часа сутринта местно време от стартова площадка 40 в Кейп Канаверал, и след като втората степен продължи своя път към орбиталните височини, ускорителят без никакви проблеми се завърна на Земята и успешно кацна на известната вече баржа „Of Course I Still Love You“ (Разбира се, все още те обичам).

Важно е да припомним, че това е вече петото „повторно“ използване на този ускорител, след като той вече четири пъти беше прибиран и „рециклиран“. Наред с ускорителя, SpaceX успешно си „прибраха“ и двата обтекателя за полезния товар във втората степен, „улавяйки“ ги с други два морски съда.

Сред изведените в орбита 143 обекта са били както Интернет сателити на Starlink и сателити за геолокация, така и неуточнен брой контейнери с кремирани човешки останки, като символични „космически погребения“. Подробности за последното, доста любопитно, „нововъведение“ не се съобщават.

За 2021 SpaceX планират още поне две подобни „масови“ извеждания на сателити в орбита, като цената вече е на доста конкурентните нива от около 1 милион долара „на парче“.

– * –

Споделете в ...