Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Rolls-Royce сериозно работят върху изцяло електрически пътнически самолет

Новините за нови разработки в областта на електрическото задвижване в авиацията напоследък зачестиха и привличат все по-малко внимание, но тази определено представлява „удар в десятката“, защото свързва авиокомпания с точните нужди и производител с точните възможности!

Норвежката авиокомпания Widerøe (би трябвало да се произнася Видрьоо) и производителите на авиационни двигатели от концерна Rolls-Royce са постигнали споразумение за разработката на изцяло електрически пътнически самолет, който да поеме гъстата мрежа от кратки вътрешни полети, които понастоящем изпълнява авиокомпанията.

Да поясним, че Widerøe поддържат над 400 ежедневни вътрешни полети в Норвегия, 75% от които са със средна далечина от около 250 км, тоест повечето полети са относително кратки. Освен това, поради ниската гъстота на населението в повечето региони на Норвегия, голяма част от тези полети всъщност превозват между 5 и 15 пътника.

От друга страна обаче дейността на авиокомпанията е жизнено важна за Норвегия, защото за много от местата, до които летят самолетите на Widerøe, полетите са на практика единственият начин за редовен транспорт през по-голямата част от годината.

Е, ако сега си мислите, че това е авиокомпанията – идеален кандидат за електрически самолети, ще сте напълно прави. На това мнение очевидно са и Rolls-Royce.

За разлика от други разработки за пътнически електрически самолети, повечето от които са във фаза проекти и предпроектни проучвания, за изпълнение на тази задача Rolls-Royce стъпват на готова платформа, която просто доработват и конвертират за задвижване с електричество. Да припомним само, че единственият засега сертифициран за Европа електрически самолет – малкият Pipistrel Velis Electro, тръгна по същия път – „електрификация“ на съществуващ модел.

В сътрудничество с добре известната фирма Tecnam, Rolls-Royce базират разработката си на доказана в практиката платформа – тази на 11-местния двумоторен Tecnam P2012, на основата на която в процес финализиране е проектът Tecnam P-Volt. Той е с изцяло електрическо задвижване, а разработката му стартира още през 2019.

Всъщност истинската добра новина тук е, че един обещаващ проект, какъвто е проектът на Tectam и Rolls-Royce, сега се сдоби с краен клиент в лицето на авиокомпанията Widerøe, която е амбицирана да обнови изцяло своя авиопарк и да лети с нулеви въглеродни емисии до 2025 г.

Допълнително, на държавно ниво, правителството на Норвегия планира да превърне държавата си в първата страна с въглеродно неутрален транспорт до 2030 г. А това е много, много близо …

Споделете в ...