Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Четирима загинаха при катастрофа на Ан-26

Най-малко четирима загинаха и двама бяха тежко ранени вчера, 13 март 2021, при катастрофа на самолет Ан-26 на летището в най-големия град на Казахстан – Алмати.

Катастрофата е станала в около 17:30 часа местно време, когато машината е опитала кацане в Алмати след полет от столицата Нурсултан (бивша Астана).

Последният радио контакт със самолета е бил установен в 17:20 часа, когато пилотите получили разрешение за кацане. Машината е катастрофирала в края на пистата, а причините засега са неясни.

Инцидентът е станал при намалена видимост, и твърде вероятно е метео условията най-малкото да са допринесли за нещастието.

Състоянието на двамата ранени, преживели катастрофата, се определя като „изключително тежко“ и към момента съществува реална опасност за живота им.

Ан-26 е военно-транспортна модификация на широко разпространения в миналото Ан-24 – 44 местен двумоторен турбовитлов горноплощник, произвеждан в бившия Съветски съюз от 1959 до 1986 г.

Катастрофиралият Ан-26 е бил собственост на Агенцията за граничен контрол към казахстанския комитет за национална сигурност.