Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Предадоха за скрап първия „пенсиониран“ A380

Първият „пенсиониран“ Airbus A380 – един от първите въведени в експлоатация – машината със сериен номер MSN 003 (тоест третият поред произведен A380) – беше приет за рециклиране от специализираната в тази област френска компания „Tarmac Aerosave“.

След дванадесетгодишна вярна служба във флотата на Singapore Airlines под регистрация 9V-SKA, въведената в експлоатация 15 октомври 2007 машина се наложи да бъде дадена за скрап, след след като преговорите с British Airways и няколко други авиокомпании за евентуалната ѝ продажба се провалиха.

Не бързайте обаче да жалите за великолепната машина. Ако има „живот след смъртта“, то това особено силно важи за този тип самолети, защото на повторна експлоатация подлежат поне 90% от частите и компонентите във всеки съвременен самолет.

Около 11 месеца се очаква да продължат работите по демонтажа на всички използваеми компоненти от пенсионирания супер джъмбо. Тук се включва практически всичко – от бордните компютри, прибори и оборудване, през „ентертейнмънт“ системата (аудио-визуалната система, която забавлява пътниците през дългите полети) и се завърши с кухненското обзавеждане и седалките.

Продажбата на тези части от старата машина се очаква да донесе на собствениците ѝ не по-малко от 45 милиона долара, което представлява между 145% и 155% възвръщаемост на инвестицията в старата машина.

Едва след като от самолета остане само външната алуминиева обвивка, ще се намесят грубите и тежки машини, които наистина ще я нарежат за скрап, но и така полученият алуминий ще бъде претопен и отново ще послужи за изграждането на нови самолети.

Отделно от това, четирите двигателя на пенсионирания A380, които вече са демонтирани и отдадени на лизинг, ще носят на собствениците си общо 480 000 долара месечно в продължение на поне още няколко години.

Неслучайно въпросната компания „Tarmac Aerosave“, освен базата си в Тарб, Франция, вече строи и втора своя база в Испания, която вече ще е в състояние да „обработва“ по два A380 едновременно. През следващите двадесетина години се очаква от експлоатация да излязат около 200 от супер самолетите Airbus A380 и някой трябва да ги рециклира.