Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот успя да се добере до летището с прерязано крило

Всъщност инцидентът е станал преди около година, но едва сега NTSB (Съветът за транспортна безопасност на САЩ) публикува доклада си по случая. Според нас случката е любопитна и заслужава да я споделим.

В края на декември 2018 пилот на Cessna 172M с регистрация N254RA извършвал инспекционен полет над петролопровод в Тексас. Полетът бил на малка височина, а пилотът, който бил сам на борда, бил зает с оглеждането на петролопровода.

Забелязвайки нередност по тръбите, пилотът решил да запише видяното в тефтера си и за миг отклонил внимание от полета.

В този момент обаче Cessna-та се разтресла и рязко се наклонила наляво. Пилотът реагирал бързо и успял да си възвърне контрола, но с изненада установил, че голяма част от лявото му полукрило, включително цялата механизация по изходящия ръб липсвала.

Както се разбрало по-късно, самолетът закачил стоманено въже, поддържащо висока радиорелейна кула. Пилотът веднага информирал диспечерите и се насочил към най-близкото летище, което обаче отстояло на над 16 километра от мястото на инцидента, а от лявото полукрило на самолета липсвало парче от близо метър и половина, заедно с практически цялата механизация на крилото (както се вижда на снимката).

За щастие, не само уменията на пилота, но и доказаната надеждност на Cessna 172 си казали думата, защото пилотът успял да се добере до летището и да кацне без повече инциденти.

В показанията си пилотът признал, че не е видял кабела, а NTSB препоръчали такива инспекционни полети да се извършват от поне двама души. Тук вече изненади няма 🙂