Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

HondaJet получи специална награда за постижения

Корпорацията Honda Aircraft Co. ще получи специалната награда за постижения за 2018 на Американския Институт по Аеронавтика и Астронавтика (Award for Excellence from the American Institute of Aeronautics and Astronautics). Наградата е присъдена за особени достижения в аерокосмическата индустрия и във връзка с успешното сертифицирането на бизнес джета HondaJet от Федералната Авиационна Администрация (FAA).

Тази награда се присъжда ежегодно от 1998 г. насам, като досега нейни носители са били развойния институт на NASA в Ленгли, Дриймлайнерът Boeing 787, както и програмата JSF (Joint Strike Fighter) на Локхийд Мартин.

HondaJet HA-420 всъщност е първият самолет, разработен от Honda Aircraft Company и представлява лек двумоторен реактивен самолет за бизнес пътувания. Произвежда се в САЩ – в Грийнбъро, северна Каролина и машината прави своя първи полет на 3 декември 2003.

Характерното, и вероятно уникалното, в този самолет е разположението на двигателите, които са закрепени на гондоли над, а не под крилото, както е при повечето машини от този тип. По този начин се постига едновременно удобството при експлоатация, подобно самолетите с двигатели прикрепени към фюзелажа, но се избягва повишеният шум в кабината, характерен за прикрепените към фюзелажа двигатели.

Цената на самолета е 4.85 милиона долара.

Споделете в ...