Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бомбардировачът Ту-160 да се превърне в бизнес джет?

Любопитство предизвика новината, разпространена от руското издание „Коммерсант“ и сайта Lenta.ru, че руските ВВС са получили запитвания от арабски петролен шейх и австралийски заможен бизнесмен за преустройството на руския свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160 в частен бизнес джет.

Ту-160 (на снимката) е свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с крило с изменяема стреловидност, разработен от Конструкторско бюро Туполев. Понастоящем той е най-големият и най-мощен сръхзвуков самолет с изменяема геометрия на крилото в историята на военната авиация. Машината датира още от съветски времена, направила е първи полет на 18 декември 1981 и по мнението на много специалисти представлява уголемено копие на американския B-1 (първи полет – 23 декември 1974). Последното не е трудно да се установи дори и само на външен вид.

Според „Коммерсант“, само вътрешното преоборудване и обзавеждане на машината би струвало около 150 милиона долара. Заместник генералният директор на ОКБ „Туполев” Валерий Солозобов ясно е заявил, че по-евтино би било да се създаде „от нула” свръхзвуков пътнически самолет, отколкото да се преправя Ту-160.

По темата се е изказал дори и вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който заявил за Lenta.ru, че „В Русия и зад граница има богати е свръх заети хора, които са готови заради икономия на време да платят много пари”.