Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрическата авиация е по-близо, отколкото предполагаме

Като част от Деня на Иновациите в Сименс (Siemens Innovation Day), проведен наскоро в Чикаго, германският технологичен гигант представи новите си концепции за изцяло електрически и хибридни авиационни решения. За пръв път в САЩ беше представено и тяхното ново творение Magnus LSA – лек електрически самолет с общо предназначение (GA aircraft), задвижван от 55-киловатов електромотор на Сименс.

В рамките на събитието вицепрезидентът по електрическото и хибридно задвижване в Сименс Тери Хамлин заяви, че в компанията вече тясно си сътрудничат с Airbus и Rolls-Royce в разработката на електрическия турбовентилатор eFan, който ще може да бъде използван и в пътнически лайнери за къси разстояния.

Хамлин също добави, че “авиационната индустрия е в навечерието на драматични промени в методите на задвижване, което е обусловено от три фактора – все по-сериозният недостиг на фосилни горива, нуждата от опазване на околната среда и нуждата от намаляване на шумовото замърсяване.”

Според Siemens, задвижването с електромотори ще стане стандарт в авиационната индустрия до 2050, което е много по-рано от очакваното. При авиацията с общо предназначение (GA aviation) обаче се предвижда това да стане много по-рано. Сименс планират да разполагат с напълно сертифицирани решения в тази област още преди края на 2020.

Нека припомним, че през изминалата 2017 задвижваният от електродвигател Siemens спортен самолет Extra 330LE постави няколко световни рекорда в областта на авиационните електродвигатели, постигайки максимална скорост от 340 км/ч и набор на височина от 9 800 фута (близо 3000 метра) за 4 минути и 22 секунди.