Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Стартира първи директен полет от Австралия до Европа

Австралийската авиокомпания Qantas стартира първата в историята директна въздушна линия от Пърт, Австралия, до Лондон. Първият полет по тази редовна линия беше извършен на 24 март 2018.

Както съобщихме в тази новина, с безпрецедентните си полетни характеристики и горивна ефективност, новият Boeing 787-9 Dreamliner вече позволява директни полети на недостижими досега разстояния. Единият мечтан от много хора директен полет е полетът от Хаваи до Европа, който предстои да бъде осъществен, а вторият – директен полет от Австралия до Европа е вече факт.

Първият полет QF9, излетя от Пърт в 18:50 местно време на 24 март 2018 и се приземи на лондонското летище Хийтроу в 5:02 на 25 март 2018. Разстоянието от над 14 500 км, беше прелетяно, както се очакваше, с Boeing 787-9 Dreamliner, а времетраенето на полета беше 17 часа.

Изпълнителният директор на Qantas Алан Джойс, който беше и един от пасажерите в самолета, заяви че с този първи полет се поставя жалон в историята на авиацията.

Досега полетите между Австралия и Европа се изпълняваха задължително с междинно кацане за презареждане, обикновено в Сингапур или Дубай.