Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

На парижкото изложение Boeing сключиха сделка за 200 нови 737-Max

Въпреки поредицата от неблагополучия, които сполетяха Boeing около „приземяването“ на серията 737-Max, концернът не само не приема ролята на жертва, но и прави всичко необходимо за да възстанови доверието в 737-Max. Доказателство за това е подписаното писмо за намеренията с една от най-големите авиационни групировки – IAG (International Airlines Group) за продажбата на цели 200 нови Boeing 737 Max-8 и Max-10.

IAG обединява „под крилото си“ множество европейски авиокомпании, сред които British Airways, Iberia и Aer Lingus, а сделката е на обща стойност 24 милиарда долара.

Подписаното писмо за намеренията има голяма стойност за Boeing не само защото е ясно доказателство, че доверието в серията Max не е изгубено, но и защото флотът от тяснофюзелажни машини на повечето компании в групировката се състои предимно от машини от гамата Airbus A320, и поръчката на цели 200 нови машини на Boeing ясно показва тенденция към промяна на това статукво.

Доставката на новите машини е планирана за периода от 2023 до 2027 г.

Междувременно от FAA съобщиха, че вече са готови да започнат полетните тестове на предложените от Boeing промени в MCAS, но засега няма ясни индикации кога евентуално ще се възстановят полетите на 737-Max.

От своя страна, повечето други авиационни институции, включително европейската EASA, нееднократно дадоха да се разбере, че евентуално решение на FAA за възстановяването на полетите на спряната машина за тях няма да е достатъчно, и планират да проведат собствени сертификационни процедури преди да разрешат полетите на 737 Max.