Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

EasyJet спряха от полети пилот заради съмнения в психическото му здраве

Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet съобщи, че спира от полети пилот, чието психическо състояние „будело съмнения“.

Въпросните съмнения възникнали след като в разговори с познати и във Фейсбук групови чатове пилотът многократно изразявал разочарованието си от живота и нескрито споделял, че обмисля самонараняване или самоубийство.

Говорителят на EasyJet все пак добави, че пилотът не е бил уволнен, а само временно спрян от полети докато бъдат проведени нужните разследвания. Името на пилота, разбира се, не се съобщава.

Да припомним, че през март 2015 Андреас Лубиц – втори пилот на полет 9225 от Барселона до Дюселдорф на авиокомпания Germanwings – след като се заключи сам в пилотската кабина, насочи и разби самолета Airbus A-320 в склоновете на Алпите, убивайки всички 150 човека на борда. Това беше първият и засега единствен доказан случай, в който пилот, с цел да се самоубие, съзнателно разбива управлявания от него самолет.

Историята на авиационните катастрофи обаче познава поне още два случая, за които съществуват недоказани предположения, че са били предизвикани от съзнателни самоубийствени действия на пилотите.

Споделете в ...